海洋公園2019「親親動物月」

雜果沙律平時都好喜歡小動物,尤其小狗🐶及兔仔🐰,去外地旅行時也會睇下有冇地方畀佢地接觸/了解其他動物。係香港間中亦會去「海洋公園」睇不同類型動物,而海洋公園近年更有多個工作坊畀大小朋友了解更多海、陸、空動物,同埋各種動物跟生態環境的關係。

前幾日,我帶同雜果沙律參加了《海洋公園2019「親親動物月」》嘅活動。

有機會到海洋公園接觸動物,勁興奮!

其中「動物萌友互動工作坊」係一個富有教育意義又有趣嘅免費工作坊,雜果沙律就參與咗「鳥巢逐個築」及「精伶蜜熊見面會」。

「鳥巢逐個築」

分辨不同鳥類的蛋和巢

動手製作鳥巢

兩個工作坊中,雜果沙律透過不同有趣互動遊戲了解雀鳥🐧及蜜熊,而且仲有機會近距離一睹草原鵰和蜜熊。雜果沙律細心觀察動物🐧🐻🦁的行為及飲食習慣,又細心聆聽👂🏻護理員講解。講真,草原鵰和蜜熊我都是第一次聽同見!其中蜜熊真係好可愛😍,好受雜果沙律喜歡。

草原鵰,果然好英!

第一次見蜜熊

蜜熊的行為好可愛,雜果沙律好鐘意!

之後,我地仲參加期間限定全新活動「約會海象」,呢個活動絕對令人難忘😉,因為從未諗過可以咁近觀察海象,原來海象長長嘅牙對佢地生活好有幫助。仲有我地可以摸佢地身體及餵飼龐大海象。平時,我地從沒有如此了解一種少見動物的生活及飲食習慣,而且導師更用不同角度啟發大家思考💡,引伸到保育及愛護地球🌍的意識畀大家,對於雜果沙律係一個好有意思的體驗。

第一次近觀海象,仲可以親自餵海象。因為要保護佢地,所以未能帶手機影低餵食,但這經歷是一個難忘經驗。

唔好被海象龐大身形嚇襯,其實佢好可愛,好乖㗎!

睇完動物,我地亦把握機會係園內玩刺激機動遊戲🎢🎡,雜果沙律過咗一個又難忘又充實的一天。

海洋公園2019「親親動物月」花絮片段🎞

✨✨今年復活節,海洋公園有多個動物萌友互動工作坊及幕後探索團畀大家參加。

動物萌友互動工作坊

1)金魚家族之謎

2)鳥巢逐個築

3)精伶蜜熊見面會

4)企鵝育兒手記

5)鯊魚對對碰

6)海豚育兒小學堂

幕後探索團

1)獸醫院導賞團

2)大熊貓美食解碼

3)海洋奇觀幕後睇

4)維生系統大解構

5)企鵝基地睇真啲

6)鯊魚遷徙大揭秘

另外,海洋公園內更於「親親動物月」跟Green Monday合作炮製一系列營養美味嘅素食菜式,如果大家去玩,也可以試試。

網上活動資訊:

https://www.oceanpark.com.hk/tc/park-experience/animal-discovery-fest-2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s