杜拜親子遊第二天

去旅行,我喜歡了解當地歷史及文化。杜拜畀大家感覺只有豪華的一面,其實佢地都有當地風土民情。

今次親子遊第二天,我地先到Dubai Museum,這裡介紹了杜拜由一個細小的城區如何發展成當今的國際城市。跟其他地方的歷史博物館差不多,以不同蠟像及道具顯示舊杜拜的生活文化,始終當地文化跟西方及亞洲文化截然不同,對於佢地少有接觸,故雜果沙律都表現特別有興趣。

Dubai Museum 正門

用來抵禦外敵

大炮

圍牆

以前杜拜人的家

介紹說佢地嘅屋冬天會暖,夏天會涼的

製造防禦武器

以前杜拜是好細小

Dubai Creek

館內有不同展品展示以前杜拜的生活

以前舊有店舖

參觀完Dubai Museum, 我地走到布市場,沿路好多人會叫大家入去買嘢,雜果沙律有點驚,其實不需擔心,佢哋唔會捉住大家的,好安全。

布巿場

大概行7分鐘到碼頭乘坐地道的船(每人AED1) 去對岸的黃金市場及香料市場。

地道船隻,好多本地人坐去對岸

可欣賞兩岸景色

市場周邊都係賣黃金首飾的店舖及充滿濃列香草味道,算是感受當地另一面的地方。

黃金市場

之後,老公話要去新區Design Quater 食日本拉麵。搞乜去中東食拉麵🍜?皆因之前容祖兒及阿Sa介紹過這間拉麵舖,聽說是全中東最好吃的拉麵。我地叫咗三款拉麵、雞肉餃子及蝦天婦羅🍤。

Design Quater
日本正宗拉麵

日本正宗拉麵

餐牌

雞肉餃子

拉麵都可以

天婦羅,我覺得一般

沙律已忍不住想食

呢度拉麵塊叉燒用雞肉代替,你問我,味道當然不及日本的好吃,但係中東地方,算是做得唔錯,我亦見到日本人幫襯。

YUI

Address:RO03, G/F, Building 7, Design Quater

餐廳隔離係一間賣精品小店,有好多得意嘢睇。

Design Quater亦有點似科學園,一幢幢building

Design Quater亦有其他特別設計嘅擺設
呢間花店勁靚,不過好貴
原來全部係preserve flower

太貴,影相算吧!

食完飯後,我地再戰Dubai Mall, 因這裡有好多吸引人的舖頭,我地亦有少少收獲。

Dubai Mall 都有中東傳統市集,有冷氣會舒服啲
中東衣飾

中東feel的裝飾

Dubai Mall另一吸引住雜果沙律就係呢間糖果店

大大粒珍寶珠,好難抗拒

行咗一個多小時,我地去2018年年初開的新地標~Dubai Frame。我地預先網上預訂(http://www.dubaiframe.ae/en)Dubai Frame的入場卷,價錢為AED$50大人,AED$20小朋友一位,每半小時有200個quota。

Dubai Frame正門
真係好宏偉

預訂咗一定要準時到達。首先有展覽介紹如何起Dubai Frame及杜拜一些歷史,之後乘搭升降機上最高處。

解釋如何興建Dubai Frame

在最高處可以透過透明玻璃望穿地下,估不到雜果一點也不怕,仲不停行來行去,我自己及沙律也有點腳軟,最後克服心理障礙,終於企係玻璃上影咗啲相。在Dubai Frame上也可清楚看見杜拜城市的繁榮。雜果沙律更加話這站是Highlights of the Day!

雜果果然大膽

四人踏在玻璃上
150米高空

雜果拉住我同沙律行玻璃,好驚啊!
兩旁也可欣賞杜拜
我終於冇咁驚

有電腦介紹杜拜,可以向不同方向移動
影相打卡

晚上本想到一間餐廳食中東美食「Ninive」,點知老公冇查清楚,原來18歲以下兒童不能進入。最後,又返去Dubai Mall食Joe’s Crab Shack。這𥚃可望住Dubai Aquarium食嘢,又有兒童餐,啱晒雜果沙律口味。

Joe’s Crab Shack

對出就是Dubai Aquarium

好多蟹食

妹妹叫最愛芝士粉
家姐食pizza
Lobster Roll
Lobster burger

Joe’s Crab Shack

Address: 1/F, Dubai Mall (近Dubai Aquarium)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s