日本昇龍道親子自駕遊 ~ 立山黑部(日本阿爾卑斯山)

2016年四月跟雜果也到過昇龍道玩, 但當時沒有做好準備, 到達立山駅已經沒有到室堂回程票可以買了。最後, 唯有遠望立山。一年後(2017年), 遇啱復活假期是立山黑部開山的日子, 故決定再遊其他昇龍道的景點, 兼出發前上網訂購上立山的票。初初老公計劃於室堂住一晚, 但山上的酒店選擇不多,而且一晚住宿費也不便宜, 所以我建議還是來回立山。先講講在哪裡可以訂票。

Screen Shot 2018-03-01 at 10.04.20 PM

大家可於這個網站訂購票 (https://tateyama-kurobe.alpen-route.com/en/)

Screen Shot 2018-03-01 at 10.07.20 PM

我地買咗由立山駅到室堂的來回票。如果大家再去遠一點地方, 也可於這網站訂購。

CIMG1177

我地一早由福井縣駕車到立山駅(約兩小時), 先到立山駅旁取室堂的票。仲有一段時間先可以入閘, 我地先影相留念。

CIMG1167

立山駅<—>室堂的來回票

CIMG1168

將車泊在山下的停車場, 於立山下影張相(好興奮!)

CIMG1182

只要到咗立山站, 就已將所有設施連接, 清晰指示。等待坐纜車的候車處, 好多人呀! 

CIMG1183

 

CIMG1184

大家望住顯示牌, 時間到就可以坐纜車上美女平

CIMG1181

未夠鐘係車站吸印留念

CIMG1186

終於到我地班車

CIMG1193

上美女平的纜車

CIMG1194

 

CIMG1200

雜果沙律好開心啊!

CIMG1205

上山的沿途風景

CIMG1206

十分鐘就到美女平

CIMG1207

上到美女平即刻有巴士轉上立山(即的雪壁的地方)

CIMG1208

出去就有指示搭巴士上室堂(雪壁地方)

CIMG1209

巴士直達雪壁位置(大概50分鐘車程)

CIMG1220

在巴士上可以望到皚皚白雪

CIMG1221

兩旁雪牆越來越高

 

CIMG1230

終於到達室堂啦! 兩個小朋友見到雪, 超級興奮!

CIMG1251

我地當日天氣是負5度, 我地穿上羽絨, 都算ok。唯一對腳掌好凍好麻。初初山上沒有下雪, 是在臨走的時候開飄下雪花。

CIMG1239

2,390米的立山雪之大谷

CIMG1256

本來想近距離走到雪牆影相, 但當天可能有危險性, 故遊客未能走近雪牆, 有點可惜!🙁

唯有離遠影相啦! 

CIMG1284

外面有個小型滑雪兜地方

CIMG1286

雜果沙律即時揾個雪兜玩

CIMG1289

 

cimg1296.jpg

兩個玩得開懷大笑

CIMG1300

唔捨得走

CIMG1305

瞓係度影張雪地相

CIMG1308

兩姊妹第一次見咁厚雪, 真係要大嗌😁

CIMG1329

之後再走上高一些地方欣賞美麗景色

 

CIMG1348

原來上一些都有雪牆畀大家影相

CIMG1364

我地仲排隊於室堂高原位置再影相留念

CIMG1371

再行到較高位置, 風好大, 而且有點斜(大家記得著有凹凸的鞋呀! 唔係會跌倒呀!)

CIMG1383

車站內有一間餐廳, 但好多人等待。而我地要趕住落山,所以見到一間小小的小食店買咗啲飯及小食企於一旁食午餐。

CIMG1226

臨走我地買了”星之雫”作手信, 係牛奶杏仁, 都幾好食。

如果大家跟我地一樣由室堂回立山站, 記得是沒有預訂飛, 需要於車站睇纜車時間表並預先排隊。一定不要last minutes先排, 因為好多人走, 怕你上不到尾班車走啊!

想參考我2016年日本昇龍道親子自駕遊行程,可以去以下Blog link睇下!

2016年日本名古屋+昇龍道親子自駕遊 (第一天): https://ymsecrets.net/2016/05/09/日本名古屋昇龍道親子自駕遊-第一天/

2016年日本名古屋+昇龍道親子自駕遊 (第二天-高山市)): https://ymsecrets.net/2016/05/11/日本名古屋昇龍道親子自駕遊-第二天/

2016年日本名古屋+昇龍道親子自駕遊 (第三天 – 白川鄉 + 金澤): https://ymsecrets.net/2016/05/19/日本名古屋昇龍道親子自駕遊-第三天-白川鄉-金澤/

2016年日本名古屋+昇龍道親子自駕遊 (第四天 – 富山+下呂): https://ymsecrets.net/2016/05/26/日本名古屋昇龍道親子自駕遊-第四天-富山下呂/

2016年日本名古屋+昇龍道親子自駕遊 (第五天-名古屋): https://ymsecrets.net/2016/06/02/日本名古屋昇龍道親子自駕遊-第五天-名古屋/

2016年日本名古屋+昇龍道親子自駕遊 (第六天及第七天):https://ymsecrets.net/2016/06/09/日本名古屋昇龍道親子自駕遊-第六天及第七天/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s