《如果孩子與你期望有落差,你會支持孩子做自己嗎?》

當大家打算有小朋友👶一刻開始,會否已為佢哋設定一些期望💡? 如果小朋友未能達到你嘅期望💡,你會否同樣支持佢哋呢💪?

Photo A

最近,你哋有冇見到美贊臣Enfinitas 《魔法天資》嘅短片🎥呢? 較早前我參加咗短片試影會, 片段講述一個小女孩👯天生性格特別, 行為怪異, 令其父母摸不著頭💢。 最後其父母放下俗世眼光, 走進小女孩👯嘅世界,發現背後原因源於小女孩有着豐富想像力。當了解後, 其父母選擇支持並鼓勵小女孩發揮獨有天資。

Photo C

Photo F

回想以前, 我父母👪一直為我將來鋪路, 我亦乖乖地按住佢哋安排嘅路行。 你問我這是否我想行嘅路? 或者咁講, 畢業後我做咗大家所講嘅 “專業人士”, 呢條路我行得算平坦, 但有時我都會幻想如我沒跟隨這條路, 或向我興趣發展, 我會否在叧一片天空🌈又更突出嘅表現呢?

Photo G

到我有了下一代, 我最初對雜果沙律也不寄予太高期望, 只要孝順父母丶品行良好便可。 不過當實實在在養育一個小朋友👶時, 自自然會為佢哋鋪排一條我哋認為合適佢哋, 而且符合我哋要求嘅路。 大家都知沙律天性固執掘強, 不容易妥協, 所以好多時佢都會跟我期望有所落差。 初時,我真的好勞氣😤! 我認為我所做的都是最好,為何唔領情? 我開始反思, 明白小朋友係一個獨立個體, 有自己嘅想法💡, 有啲嘢係無得迫。 我逐漸學習放手及讓佢哋選擇, 並且支持佢哋。

睇完美贊臣《魔法天資》短片🎥, 跟在場專家和其他媽咪分享感受,我更覺得需要💯%支持雜果沙律做自己。 專家話父母平時應多觀察🔍小朋友嘅特性,幫佢哋發揮所長。 父母不應該因為世俗眼光或者自己嘅枷鎖,抹煞小朋友嘅特點。 父母應欣賞小朋友嘅長處,就算小朋友天資未見明顯突出,我哋都可以從佢哋興趣着手,話唔定佢哋將來可以係呢方面有好好的發展。 我自己一直都有留意雜果沙律嘅喜好和特點。 好似沙律,佢對畫畫🎨做手工好有興趣,我讓佢空閒時間自由發揮, 帶佢參觀跟藝術有關嘅展覽,又買相關嘅書,甚至一齊畫畫🎨做手工,我發現佢畫嘅畫越來越靚。如果佢哋將來想係哪一方面發展,只要唔係做壞事, 我一定會💯%支持及鼓勵佢,因為呢個係佢哋嘅人生,佢哋亦都有權選擇。

Photo E

Photo D

Photo B

如果大家仲未睇美贊臣Enfinitas 《魔法天資》嘅短片🎥, 可以click入以下video link睇一睇(
https://www.facebook.com/enfinitashk/videos/1004743746324037/), 我相信你會對培養孩子的想法有另一番體會😁

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s