《第一次接受報章訪問 ~ 全職媽媽的苦與樂》

最近接受咗HK01報章訪問, 第一次訪問都有點緊張…哈哈! 😁😁😁

12933097_1726519894233152_1866211286670940644_n12472267_1726519907566484_4497071101310354443_n

12931229_1726519947566480_1203148277015616970_n

訪問中主要分享做全職媽媽的苦與樂。以前都分享過我為何由在職媽媽轉為全職媽媽,你問我有無後悔? 係呢刻我仍會回答”我沒有”,雖然我放棄了一份專業人士嘅工作, 但我可以每天陪伴雜果沙律成長, 呢樣嘢係無價, 尤其可以即時教導及提點,我認為可慢慢教育她們及改善她們的品行也是很值得。
當然做全職媽媽並非易事, 但我相信做每一份工作或崗位也有其難處及壓力。如果你問我, 我反而覺得返工壓力更大, 因為要向好多人交代及職場上複雜的辦公室政治。然而, 全職媽媽只需向自己丶丈夫及小朋友交代, 唔夠完美也不會擔心其他人的目光, 只要家裏的丈夫及家人懂得感激體諒和欣賞, 做全職媽媽也會甘心和值得。咁我會否重返職場?其實間中也有agent問我會唔會有意做返嘢,不過我都係同佢地講我未有此諗法,可能要等雜果沙律大少少,有獨立能力時,而又有公司請我的話,或許我會考慮下。
記得曾經有朋友問我做全職媽媽會否好悶? 我又唔覺得, 因為只要識得安排時間,平衡自己的生活(例如:有自己嘅興趣丶閒時放下子女與好友相聚丶抽時間與老公二人世界), 不斷增值自己, 跟住社會的步速, 如有時間更可以去義工幫助有需要的人,這樣的生活已經是相當多姿多采, 而且也不會與社會脫節。講真我自己也見過好多活得精彩和正面嘅全職媽媽,佢地大部份嘅共通點都係識得為自己安排時間及揾興趣。
不過, 是否要成為全職媽媽是取決於每個人的感受及需要,可能有些人會覺得全職媽媽好大壓力, 沒有私人空間等,所以一切都應由自己內心需要做一個合適的決擇,不要因外人的眼光而迫自己做一些覺得唔舒服的事情,永遠只有你才知自己需要什麼。

12891535_1726519920899816_2121496738899425130_o

全文: http://www.hk01.com/好生活/14006/-親子專題-全職媽媽唔易做-媽媽-壓力大過返工-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s