物質vs親子時間

11831741_1654869908064818_4410803814641348703_n

以下係最近與兩女兒閒談中的對話。

我問兩個囡囡:「不如媽媽返工,好不好?」

兩個囡囡異口同聲答:「唔要!一定唔可以。」

我又說:「媽媽返工可以有多點錢買好多好靚嘅玩具和衫。」

大女猶豫了一陣説:「咁你可以返工,不過你只可返十天同埋每日返幾個鐘,之後就要陪我。」

細女就話:「唔可以,我唔鐘意。」

我又問:「點解唔比我返工?」

佢哋回答:「因為想你陪。」

記得大女兩歲前我每天上班,回家時見到女兒悶悶的自己玩,當見到我地回家時即刻雀躍起來,有時都會覺得陪佢的時間少,平日每日只有兩三小時陪佢(連食晚飯)。可能自己陪佢時間少,變相有少許寵佢。自己返工見唔到佢,食午餐時會去睇小朋友嘅玩具或衫,以前真係好捨得買,就算有點貴也不太計較。現在回想大女當時不夠兩歲,其實佢不是需要呢d物質,佢需要嘅係我地嘅時間。

我都明白大女經歷過我地返咗工後得佢自己同工人姐姐係屋企嘅心情,當時又未有妹妹陪,所以覺得好苦悶。現在有時兩個囡囡也會投訴爸爸成日没有時間陪佢,或許係呢個香港社會有時想平衡各方太不容易。 其實作為家長唔應該因歉疚心而不斷利用物質填補小朋友嘅心靈,這樣可能令我們下一代會更加不懂珍惜,尤其小朋友細的時候需要的是我們的陪伴。 我曾見過有父母好捨得,可以一次買好多玩具文具比小朋友,從他們口中也聽出小朋友如何不珍惜擁有的東西,但是他們依然繼續給予物質。

現在我亦時常提自己要忍手呀,唔好買咁多嘢比佢地,玩具大部分係親戚朋友送(簡中買一兩件),較靚嘅衫就係生日及節慶才買一兩件,反而我現在覺得教育及心靈培育才係對小朋友最重要。

註:相片攝於2014年,簡單在大片草地跟我們跑,兩個妹妹已經好開心,小朋友的需求其實好簡單。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s