做全職媽媽是得還是失?

11825545_1656794097872399_3506711497736901214_n

最近與幾位舊同事相聚,其中一位係媽咪,佢有兩個小朋友,分別七歲及四歲。由於某一件事情令佢有辭職的想法,當然有一些方法可以解決這事情。不過佢又覺得自己工作與家庭方面都未能兼顧得很好,工作上亦未能給予很大的成功感,家庭方面平日陪伴小朋友時間太少,每天放工回家已8點,小朋友亦在做功課或玩,而兩公婆才開始食晚飯,食飽後又要趕快安頓小朋友睡覺,根本沒有太多時間溝通,甚至不能即時教導小朋友功課上難題。 佢的心情十五十六,一來擔心將來小朋友大點再揾工有點困難,二來她的付出係咪值得。其他同事都覺得佢應該辭職,這樣對小朋友成長有好處多於壞處。

佢也問我究竟當全職媽媽係得還是失?呢刻我依然會答得多過失,我相信我不會後悔。工作的而且確可以給予我金錢及少許滿足感,我以前工作遇到嘅人和事都算ok, 而且都算一帆風順。我與朋友有同一感覺,要兼顧工作及家庭係唔容易,好多時會感覺自己兩頭唔到岸,工作未必能100%投入,家庭小朋友方面又未能照顧及教導周到,呢種感覺都幾挣扎和有自責感(無論對公司及小朋友)。

當上全職媽媽,係有好多令你憤怒的時刻,不過每天陪住小朋友經歷嘅點點滴滴其實係甜在心頭,呢種感覺我從來未試過係工作上遇到,亦非筆墨可以形容,要親身經歷才能體會。有時我反覺時間過得太快,尤其對大女我也後悔錯失陪伴佢頭兩年的時光,好多嘢過咗去已不能追回來。我好慶幸我仍有第二次機會及老公的支持,現在可以每天陪伴佢地,無所不談,有時佢地未講我已知道佢要乜想做乜,這點小小的事足以見証我付出是值得。

正如我以前所講,全職媽媽也要建立自己嘅朋友圈子、興趣和不要比自己out,就算將來小朋友長大後不再需要呢位全職媽媽也不會有太大失落感。我和其他同事建議朋友就算做咗全職媽媽都要增值自己,尤其我呢位朋友讀書叻,可以係呢段時間再進修一下,雖然未必能將學到的即時應用,但可能有一天可以大派用場呢!

我朋友最終會如何選擇我未知,不竟這也是每人的選擇,每人對各方面的需要和感覺也不同。在我心中,我唔會因為自己係全職媽咪而覺得自己係一個無價值的人和看低自己,反而覺得我的生命活得有更意思和精彩。

Taken by King’s production

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s