2015年暑假 ﹣ 日本九州親子自駕遊 (第五天及第六天)

第五天

7:30 起床

最後一天行程, 決定帶雜果沙律到主題公園豪斯登堡玩。

9:00 出發

由酒店行去JR博多站乘特急豪斯登堡, 大家去之前記得check下火車時間。

火車資料及時間:

http://www.jrkyushu.co.jp/chinese/train/htb.jsp

http://www.jrkyushu.co.jp/english/pdf/time_tabel02.pdf

9:31 開車

IMG_2618

呢架就係去豪斯登堡嘅火車啦! 

11:19 到達豪斯登堡

坐咗一小時四十分鐘車程終於到達豪斯登堡, 一到步雜果沙律已經好興奮。

IMG-20151207-WA0014

影返張相留念先, 哎呀! 兩個掛住飲嘢! 

IMG_2617

到咗豪斯登堡啦! 

20150828_113839-2

1 Day Pass 入場券

入場券收費

1日利用券:

兒童 (4歲-小學生)~ $4,000

青少年 (初•高中生)~ $5,400

成人 (18歲以上)~ $6,400

長者 (65 歲以上)~$5,900

另外, 亦有2日及3日利用券和夜間票。

我地入到園內四圍影相留念, 同埋睇下有乜好玩。兩個囡囡見到阿姆斯特丹市嘅旋轉木馬即刻要玩。園內亦可租單車遊園,如果我地有足夠時間都與兩個囡囡租4人單車玩下。

IMG_2638

同園內主題公仔影相, 雜果你去咗邊? 驚驚, 走開咗! 

IMG_2640

荷蘭風車

IMG_2676

園內嘅街道建築物類似荷蘭建築

IMG_2693

 

IMG_2658

泰迪熊王國, 好大隻,Teddy Bear迷一定鐘意

IMG_2703

荷蘭屐

IMG_2726

雜果沙律見到咁大對荷蘭屐覺得”好打耳”

IMG_2752

咁多七彩顔色遮, 本身想係呢度試埋Flower Ice Cafe, 等小朋友試下係Ice cafe飲下嘢, 點知好多人等。

IMG_2768

點都要影下荷蘭風車

IMG_2760

其實豪斯登堡而家有好多刺激遊戲,反而啱大人玩多些

IMG_2705

雜果沙律唔知點解咁鐘意玩旋轉木馬?

地址: 長崎県佐世保豪斯登堡町1-1

電話: (886) 2-2568-2467

營業時間: 時間會有變動, 可參考網站

網站: http://www.huistenbosch.co.jp

12:15 食午飯

行到12:00左右去咗醫肚先,我地去咗高塔城嘅OMOYAI食午餐, 餐廳提供日式、中式、西式自助餐, 食物款式唔算多, 食物質素也一般。

IMG-20151207-WA0010

自助午餐, 但不算多款揀

13:15

食飽後繼續睇下有乜玩,記得1995年我與家人去過豪斯登堡, 印象中園內以荷蘭為主題, 好多機動遊戲, 好好玩。不過二十年後, 園內依然有著荷蘭風味, 但遊戲似乎已不太吸引, 同埋好多都唔係太啱太細嘅小朋友玩。 最後我地玩咗以下遊戲:

1. 畫畫水族館 (唔知係咪期間限定, 再上官網已揾唔到相關的資料)

20150828_140626

小朋友只要將自己的魚塗好顔色, 之後交給職員, 小朋友的魚隔一陣就會係呢個大魚缸內游來游去, 雜果沙律好好奇問點解? 點解? 

20150828_140621

雜果自己塗鴉! 

20150828_140651

沙律好認真呀! 

 

IMG_2669

冒險公園

2. The Maze (呢個幾高難度, 花咗二十至三十分鐘, 但沙律好鐘意玩, 可能佢覺得好有挑戰性)

IMG_2757

沙律好鐘意玩, 我地叫佢做領隊帶我地離開迷宮

IMG_2763

雜果有點迷惘, 幾時出到去啊?

20150828_145328

玩完迷宮好熱, 食個刨冰解下暑

3. 童話不可思議的森林IMG-20151207-WA0008

呢個遊戲啱嘥雜果沙律, 佢地玩咗兩次, 如果唔係趕時間, 分分鐘玩四五次。

20150828_151908

最後仲玩咗呢個, 爸爸教兩個玩, 好親子!

14:45 揾酒店

由於由豪斯登堡返福岡需要一小時多, 而且無乜啱小朋友玩, 所以最後決定提早少少離開。係去九州前睇新聞知道豪斯登堡開咗一間新開嘅機械人酒店~Henn-na Hotel,於是決定去見識一下。由於地圖都唔見印有酒店資料, 於是我地自己上網search, 最後揾到大概位置並詢問園內職員 。

酒店是一間精品類型, 大堂真的沒有任何人類職員, 只有兩位機械人坐陣, 一位係人樣的職員, 只提供日語;另一位係一隻恐龍職員, 提供英語服務。另外, 行李運送亦由機械代勞。雜果沙律對呢間酒店好有興趣, 又話想住係度。如果你真的到豪斯登堡玩, 不妨試試入住呢間機械人酒店啦!

IMG_2794

酒店門口有個可愛鬰金香公仔, 還會發聲, 雜果沙律好鐘意佢

IMG_2799

大堂的機械人服務員 ~ 日文

IMG_2801

大堂的機械人服務員 ~ 英文

IMG_2798

機械化

IMG_2802

大堂見到機械人多過人類

IMG_2804

機械人處理行李

IMG_2816

酒店大堂

Henn-na Hotel

網站: http://www.h-n-h.jp/en

Map:

Screen Shot 2015-11-30 at 11.39.14 PM

15:20 離開

到15:20左右便離開豪斯登堡, 趕緊搭上15:46的火車回福岡去。雜果沙律已經好攰了, 係火車上已好快入睡了。

18:00 到達福岡

返到福岡, 我決定要爭取時間Shopping一下,之前因為颱風完全沒有在福岡Shopping。雖然東京大阪一定多款式多新嘢, 但福岡Shopping夠集中。我行咗Amu Plaza 個半鐘都買咗一件外套比自己, 總算有些收獲呀!

Amu Plaza

地址: 福岡市博多區博多駅中央街1-1

電話: (81)-092-724-3111

營業時間: 10:00-21:00

網站: http://www.jrhakatacity.com

19:30 晩飯

第二朝要搭飛機, 於是唔可以太夜食飯。去到Amu Plaza 10樓睇下有乜好食, 見到遊食豚彩食物好似幾吸引, 而且坐立不錯, 最後決定試一試。 我地叫咗”黒豚しゃぶコースset”, “黒豚しゃぶすきコースset”及兒童餐, 豚肉好薄, 好腍, 好味, 但我地都覺得”黒豚しゃぶコース”比”黒豚しゃぶすきコース”好,因為”黒豚しゃぶすきコース”味道太濃兼有點鹹。如果下次再到福岡可以再試。

20150828_212244

遊食豚彩

IMG-20151207-WA0013

鹿兒島黑豚, 好期待

20150828_195127

見到餐牌已吸引

20150828_194934

我地叫咗”黒豚しゃぶコースset”及”黒豚しゃぶすきコースset”

20150828_200559

餐的前菜及配菜

20150828_201607

餐的前菜及配菜

20150828_195837

預備煮豚肉, 豚肉好薄

20150828_200437

豚肉薄兼好好味

20150828_205037

黒豚しゃぶすきコース汁味好濃, 略嫌鹹

遊食豚彩

地址:福岡市博多区博多駅中央街1-1アミュプラザ博多10F

電話: (81)092-477-8123

營業時間: 11:00-23:00

網站:http://ichiniisan.jp/

http://www.jrhakatacity.com/gourmet/ichiniisan/

Map:

Screen Shot 2015-12-08 at 7.09.35 PM

21:00 返酒店

食飽飽,返酒店執行李啦! 雖然唔係買咗好多嘢, 但永遠執行李時都係心情沈重。

第六天

話咁快就返香港啦! 今次時間太倉卒, 好多地方未能慢慢細看。我覺得係九州嘅活動都幾啱親子遊, 而且唔會好似係東京大阪咁大城市, 好多景點都距離好遠, 所以行程唔會密麻麻,好讓我地減慢速度去欣賞一個地方。

6:30 起床

一早起床再執埋少少嘢就要走啦! 好唔捨得!

7:45 坐車到機場

我們由酒店行去博多站坐福岡空港到Domestic terminal, 然後再坐免費駁巴士到International terminal, 好快就到, 好方便。

10:30 返香港

起飛啦! 同樣用分換機票, 所以太遲book無嘥好時間, 要搭早機兼要係台北停一停。

IMG-20151208-WA0017

雜果玩咗幾日, 好攰啦! 

15:05 到達香港

安全到達香港! 從未試過一次旅行受颱風影響, 今次都算是難忘吧! 希望可以不久將來再去過九州!

額外親子推介地方

如果你有充裕時間, 可陪小朋友去以下地方。呢幾個地方係我收集咗我嘅朋友意見而綜合出嚟。

海浜公園

本來唔係打風會安排第五天去, 因為見到好多花海, 好靚。另外, 園內有動物之森, 可以比小朋友接觸及餵飼動物。仲有海洋博物館可以睇海洋生物, 朋友話雖然海洋館不及沖繩大, 但小朋友都好開心理, 而且有好大地方比佢地跑來飽去。

Screen Shot 2015-12-08 at 8.50.03 PM

(Source: http://www.uminaka.go.jp)

地址: 福岡市東區大字西戶崎18-25

電話: (81)092-603-1111

網站: http://www.uminaka.go.jp

Map:

Screen Shot 2015-12-08 at 8.05.43 PM

九州自然動物園

幾個朋友推介去九州自然動物園, 因為大家可以坐園內叢林巴士睇動物同餵動物, 好似去南非睇動物咁, 小朋友可以同大自然接觸, 唔錯的選擇, 我下次再去九州一定會去。

Screen Shot 2015-12-08 at 8.50.10 PM

(Source: http://www.africansafari.co.jp)

地址: 大分県宇佐市安心院町南畑2−1755−1

電話: 0978-48-2331

網站: http://www.africansafari.co.jp 

Map:

Screen Shot 2015-12-08 at 8.10.56 PM.png

麵包超人館

由於上次去神戶時與雜果沙律去咗, 所以今次無再去。如果未去過麵包超人館可以同小朋友去, 因為佢地一定好鐘意, 尤其佢地睇過麵包超人卡通片就更喜歡。

Screen Shot 2015-12-08 at 8.49.15 PM

(Source: http://www.fukuoka-anpanman.jp)

地址:福岡県福岡市博多区下川端町3番1号博多リバレイン5・6階

電話: 092-291-8855

網站: http://www.fukuoka-anpanman.jp

Map

Screen Shot 2015-12-08 at 8.32.37 PM

Bornelund

係麵包超人館同一個商場 Riverain內二樓有一個類似Playhouse嘅店, 朋友話佢去完麵包超人館再去Bornelund玩, 朋友激讚職員服務, 佢地可能唔忙於是主動及友善與友人的小朋友玩,咁樣我地家長咪可以休息一下…哈哈!

Screen Shot 2015-12-08 at 8.49.05 PM

(Source: http://www.bornelund.co.jp)

地址: 福岡県福岡市博多区下川端町3-1 博多リバレインモール by TAKASHIMAYA 2階

電話: 092-291-0125

網站: http://www.bornelund.co.jp

Map (參考麵包超人館)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s