2015年暑假 ﹣ 日本九州親子自駕遊 (第四天)

第四天

7:30 起床

話咁快又到第四日行程, 即離返香港時間好近了! 第四天都要好早起床, 因為我地要趕住揸車到阿蘇和黑川温泉。

9:00早餐

執好行李,我地就到酒店樓下的快餐店食過牛肉飯早餐後就拎住行李到停車場取車(因為我地晚上會係熊本站還車後,便直接搭新龫綫返福岡)。

9:30 出發到阿蘇

好啦! 正式出發到阿蘇啦! 之前係香港plan行程時諗過去唔去阿蘇, 但上網睇完阿蘇嘅景色, 真係覺得要去睇睇。 由熊本到阿蘇草千里大概一小時半到達, 途中的路段亦不是太難行,係去到阿蘇山時有多少少彎位,老公話都唔會難揸。當日天氣真係好好, 一路上天空沒有太多雲, 一片藍藍嘅天空,四周就有好多綠色嘅草,對眼真係好舒服。

20150827_103510

沿路風景

IMG_2374

沿路風景

20150827_104746

沿路風景已經好靚, 對眼好舒服!

11:00 到達阿蘇

其實大概一小時已進入阿蘇範圍, 但要繞過不少灣才真正到達阿蘇山。沿途都見到好多景點牌, 有阿笨與阿占的劇場(沒有時間去),又有阿蘇Farmland(曾經有諗過去,因為園內有好多啱小朋友設施, 但有朋友跟我說好一般及食物質素麻麻,所以最後打消念頭了)。另外, 我地沒有上火山,因為我地去的時候阿蘇火山都處於活躍狀態, 所以並未能上火山了(好似我地走了一個月左右阿蘇山爆發了一次)。

米塚

上山中途看見米塚, 是當地守護神所建,大家可以坐在車裏觀賞。

草千里

再行多少少就見到草千里,首先我地停係草千里上面的平原影相留念,雖然以前係悉尼讀書去郊區玩時都見過好大片草原,但阿蘇嘅草原真係令我印象深刻, 四周只有草和藍色天空,所以我地不停謀殺菲林, 雜果沙律係草原不停奔跑, 好開心!

20150827_111219

到達草千里啦! 

IMG_2375

藍藍天空! 

IMG_2413

雜果沙律都好興奮! 

IMG_2453

我地都爭住係咁靚地方影相留念! 

之後我地見到草千里下面又有一大片草原及給遊客騎馬嘅活動, 於是再揸車落去並泊於是阿蘇火山博物館。我問沙律試唔試騎馬, 佢又想又驚,最後我陪伴佢一齊騎馬, 我叫佢唔好驚唔係馬仔會驚拋我地落地, 沙律過咗一陣就覺得好好玩, 佢亦愛上騎馬喎!

20150827_111817

好大片草原! 

IMG_2503

大家可以係大片草原騎馬! 

IMG_2539

我同沙律一齊騎馬, 沙律第一次! 

IMG_2541

騎完後, 沙律話第時都要騎。

IMG_2549

IMG_2564

IMG_2567

IMG_2576

係咁大片草原, 小朋友最開心, 又唔使迫, 鐘意點跳點跑都得。

Screen Shot 2015-11-12 at 12.29.40 AM

阿蘇火山博物館

玩完再係草原影相留念後, 我地又要趕住去下一個景點了。出發前我地去咗草千浬對面嘅阿蘇火山博物館行一行及去一去洗手間吧!

IMG_2613

阿蘇火山博物館

IMG_2590

大家有興趣或有時間可以入去看看。

IMG_2589

IMG_2588

IMG_2594

20150827_121016

IMG_2595

20150827_121007

博物館內都有手信賣, 仲見到熊本熊! 

12:00 離開阿蘇

可惜時間太短太趕, 唯有下次再深入到阿蘇範圍觀光吧。

13:15 到達黑川温泉

由阿蘇到黑川温泉大概一小時多(因為由山上去離開阿蘇區都有一段距離), 車路比去阿蘇路段複雜, 但唔難揾到黑川温泉。由於三月去大阪時沒有安排浸温泉, 所以今次去九州沙律特別要求要浸温泉(因為佢話同學去日本浸過温泉),既然係咁就比佢試下浸温泉的感受。

車去到黑川温泉就好似去咗一個幽靜嘅地方, 黑川温泉被選為日本全國最最受歡迎温泉之一, 沿路有唔少温川酒店, 我地揸住車去揾「風之舍」,「風之舍」係黑川温泉嘅觀光資訊集中地, 係度可以問關於黑川温泉嘅資料地圖等, 而我會推介一天觀光嘅朋友買黑川温川嘅「入湯手形」,每塊價值¥1,300,佢係一塊木牌,上面印有公仔並附有三張貼紙, 大家買咗呢個「入湯手形」後可到大概   間特約温泉旅館內享受三次不同温泉,就算唔留宿温泉酒店都可以試唔同款式温泉,好抵, 有效期六個月。另外,大家仲可以租浴衣係温泉區行來行去感受氣氛(不過我地太趕時間, 所以我只帶咗自家浴衣比兩個囡囡)。

20150827_133339

風之舍

20150827_135101

入湯手形

提提大家,「風之舍」車位都好滿,而大部份温泉酒店只留比留宿客人停泊,所以大家要預算揾車位時間。

地址: 熊本縣阿蘇郡南小國町満願寺黒川6594−3

電話:+81 967-44-0076

網站: www.kurokawaonsen.or.jp

地圖

Screen Shot 2015-11-12 at 12.33.46 AM

13:45 午餐

去到已經好肚餓,所以買完「手形人」後就問職員仲有乜餐廳開,佢介紹了幾間, 最後我地去咗「味處」,舖面唔大,但食物質素好好,好好味。由「風之舍」行兩三分鐘, 從「風之舍」後面條樓梯落,之後見到橋,「味處」就在附近。

20150827_140928

本來想睇下可唔可以係温泉酒店食飯, 但已經一點幾先到, 所以最後去「味處」, 不錯嘅午餐。

地址: 日本熊本県阿蘇郡南小国町満願寺6600−2

電話: +81 967-44-0706

地圖

Screen Shot 2015-11-12 at 12.17.54 AM

黑川溫泉區沿途風景, 好多特色小店, 而且好寧靜, 唔似京都咁多遊客。

20150827_135719

20150827_135620

20150827_160036

IMG-20150829-WA0058

IMG-20150829-WA0060

14:30 湯峡の響き優彩

食飽後, 我地就行去「湯峡の響き優彩」浸温泉(其實唔應該食飽浸,但要爭取時間,無計),呢間温泉酒店都幾大,而且設施不錯,裝修骨子。

Screen Shot 2015-11-13 at 7.24.09 PM

正門  Source-yusai.com

IMG-20150829-WA0056

IMG-20150829-WA0055

温泉酒店外貌裝修幾有規模

更換衣服後便浸温泉了,「入湯手形」可係大浴場及露天風呂浸。雜果沙律第一次浸覺得好得意,初初唔係好敢入水,我話慢慢,浸腳先等身體適應先再浸成個身,之後兩個浸到唔想走,我話要去試另一間啦(太進取)!

Screen Shot 2015-11-13 at 7.25.07 PM

大浴場 - Source: yusai.com (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大家參考)

Screen Shot 2015-11-13 at 7.24.34 PM

露天風呂, 好正! 兩個囡囡好鐘意個露天風呂,望住咁靚嘅景,真係好忘憂-Source: yusai.com (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大家參考)

 Screen Shot 2015-11-13 at 7.25.15 PM

 露天休息場, 浸完可以係度休息下。- Source: yusai.com (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大家參考)

20150827_154508

雜果沙律著住自備浴衣, 兩個都覺得浸温泉好爽! 

IMG-20150829-WA0054

湯峡の響き優彩

地址: 熊本県阿蘇郡南小国町黒川6554

電話: +81 967-44-0111

網站: yusai.com

地圖

Screen Shot 2015-11-13 at 7.46.25 PM

16:00 新明館

更衣後,再步行到另一間温泉旅館-「新明館」。呢間温泉比較古樸,設施麻麻,更衣只在石頭後更衣,沒有風筒, 好有原始風味(不過帶住兩個囡囡都幾麻煩)。温泉地方就係係洞窟入面,大家可以行入去另一邊洞穴,但相比剛才果間,我喜歡第一間。 原來佢仲有不同風呂(岩戶風呂丶風之呂及家族風呂) ,但可能係「入湯手形」,所以佢地沒有淮許我地試其他風呂。

20150827_135749

新明館外貌

20150827_160425

有橋連接新明館

20150827_135815

Screen Shot 2015-11-11 at 11.41.52 PM

進入温泉前一段路 Source:sinmeika.jp (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大參考)

 Screen Shot 2015-11-11 at 11.32.15 PM

洞窟風呂 , 我地就係度浸– Source: sinmeikan.jp  (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大家參考)Screen Shot 2015-11-11 at 11.39.55 PM

風之湯– Source: sinmeikan.jp (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大家參考)Screen Shot 2015-11-11 at 11.39.35 PM

Source: sinmeikan.jp  (由於不能攝影,所以在其網站揾咗幾張相比大家參考)

新明館

地址: 熊本県阿蘇郡南小国町黒川温泉

電話: +81 967-44-0916

網站: sinmeikan.jp

地圖

Screen Shot 2015-11-11 at 11.29.39 PM

16:40 離開

時間真趕,夠鐘都要雜果沙律走,其實佢地未夠候,唯有下次再嚟啦!

17:00 食雪糕

臨走前,雜果沙律想試下其中一間舖頭嘅雪糕,最後食完大家怱怱忙地走。

kyu_05_2

哎呀! 唔記得影店舖相, 唯有上網揾張 – Source: http://www.0038.co.jp/top/

IMG-20150829-WA0065

杉養蜂園

地址: 阿蘇郡南小国町大字満願寺字北黒川6601番地

電話: +81 967-23-8538

網站: http://www.0038.co.jp/top/

地圖:

Screen Shot 2015-11-13 at 10.07.25 PM

17:15 正式開車離開黑川温泉

原本睇書話由黑川温泉到熊本只需45分鐘,但原來GPS話要差不多兩小時, 唔係嘛? 我地要趕於8:00前還車, 否則會關門,咁點算, 我開始焦急, 老公亦開快少少(但上次講過澳洲旅行車禍後我有少少陰影, 所以又擔心危險, 因為中途都多彎位),最慘中間有好多紅綠燈及去到熊本附近時好多車返熊本好塞車,心裡超級擔心過時,好彩最終於7:35回到車店還車。如果大家好似我的行程咁緊迫, 大家記住預留多些時間回程。

19:35 交還車

交車時佢地check一check架車,好快就走得。

20:00 回福岡

我地同樣坐新幹綫返福岡,今次我地記住唔買指定席,上車時都唔係好多人,唔係指定席都可以。

21:00 晚飯@福岡

返到福岡已差不多九時, 所以都趕緊去同小朋友食飯, 我地去到博多點都要食餐拉麺,最後去博多一番街嘅めん吉食。

20150827_210444

我揀咗明太子拉麵,但可能明太子太大,感覺麻麻,下次都係唔要明太子了。

地址: 福岡市博多区博多駅中央街1-JR博多シティB1F(東急ハンズ下)

電話: 092-413-5789

営業時間: 9:00~23:00

博多一番街網站: http://www.hakata-1bangai.com 

めん吉網站: http://www.menkichi.com

地圖

hakatad1

22:00 回酒店

老公揸咗成日車,當然要早點休息啦!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s