為小朋友準備生日派對心得

較早前我出過一個關於為沙律準備生日飯裝飾嘅post, 之後有唔少媽咪都問我關於搞小朋友生日有乜好介紹或者心得。

未介紹前講少少Background比大家知先,我幾年前讀過wedding planner course(可能有部份朋友知道), 我對搞party 好有興趣, 同埋課程中亦學會所有細節都要配合主題。我好鐘意自己見諗idea,然後上網search,再到四周圍揾嘢整到落手落腳整, 有些人可能會覺得好煩又嘥時間,但我就好樂意。以前為兩個囡囡搞生日, 我會等佢地瞓嘥後不停上網做research(就算第二天要返工, 都幾著迷幾癲) 。

每次搞生日我都會諗一個主題, 佢兩個細時唔識乜卡通人物,所以都唔會用好hit嘅卡通人物(係近幾年,佢地識Minnie,Elsa等先改用呢d卡通人物)。

當諗好一個主題之後,我會上網站睇下相關嘅主題有乜idea,然後自己再構思下。諗好之後,我就會睇下香港有乜地方有相關物件買。通常搞生日會涉及以下幾個範疇(呢d都係我用過嘅公司,大家如有興趣,可以作參考):

1)派對用品及場地佈置

買派對用品,我去過Simply Love, Matteo Party和Box of Fun。

Simply Love

Simply Love款式都幾多, 有好多啱䦕小朋友party嘅用品,款式唔係得大路嘅卡通人物,仲有其他款式, 例如:fairy, tea time等, 而且每個主題用品好齊,所以我都幾鐘意去呢度揾。

Screen Shot 2015-11-01 at 12.58.33 AM

Source: Simply Love Website

地址: 中環德記立街38號好利商業大夏7A

Screen Shot 2015-11-01 at 1.00.09 AM

電話: 2810 6223 / 2810 6081

營業時間:

星期一至六: 10:00-19:00

星期日: 12:00 – 18:00 (假期休息)

網站:http://simplylove.com.hk

Matteo Party

印象中無咁多得意主題用具, 小朋友party用品款式唔算太多, 反而好似多大人party嘅嘢, 但有時要揾心目中嘅嘢,我會去齊唔同地方揾。

Screen Shot 2015-11-01 at 1.03.06 AM

Source: Matteo Party Website

銅鑼灣分店

地址: 銅鑼灣謝菲道530號一樓

Screen Shot 2015-11-01 at 1.07.20 AM

電話: 2169 0133

營業時間: 1000 – 1900

淺水灣分店

地址: 淺水灣海灘道28號THE PULSE 201C

Screen Shot 2015-11-01 at 1.10.34 AM

電話: 2321 0812

營業時間: 1000 – 1900 (星期日、星期三至六) (星期一二關門)

網站:‪www.matteoparty.com/index_topic.php?did=14&didpath=/

Box of Fun

款式都係大路款式, 我記得第一年幫沙律搞生日就係揾佢地,因為當時我周圍揾小朋友森林主題用具, 而Simply Love仲未開,揾咗好耐發現Box of Fun有我要嘅嘢, 所以真係要周圍揾先得。

Screen Shot 2015-11-01 at 1.13.13 AM

Source: Box Of Fun Website

地址: 新蒲崗五芳街26號榮盛工業大廈2樓211室

Screen Shot 2015-11-01 at 1.14.10 AM

電話: 2556 6888

營業時間: 沒有提供

網站:‪www.boxoffun.com.hk/en/index.php

外國訂購裝飾/場地佈置Template

如果你有時間,有些小裝飾/場地佈置可以自己上網買template。 我試過係etsy買,唔同 template可能包唔同嘢,有些包邀請咭,cupcake stand, welcome board等都有, 然後去印刷舖印,自己再剪及整理,不過係需要時間及心機。

Screen Shot 2015-11-01 at 1.50.19 AM

Source: Etsy Website (TresChicPartyDesign)-當時我就係呢間order

好多人會問點整呀?

其實你係個網揾下你想要嘅派對主題, 揾啱template, 然後order比錢, 佢地就會send template比你, 我記得有些template可以自己加字上去,然後你將template save好, 再拎去印刷舖印, 你話要印落咭紙上, 但又唔使大厚, 之後返屋企慢慢剪, 呢個步驟亦係最嘥時間。

此外,我會去深水埗揾配飾將咭紙整靚d。

P1010411 copy

例如絲帶貼起banner字,咁樣就變成一條生日banner

P1010410

P1010409

又買少少珍珠仔貼係d咭上, 又買d海星形配件整成咭座放食物名稱

P1010413

又去揾禮物袋貼上Thank You Card

IMG_4184

我都試過買Photo booth props template整, print完後買balloon掍返嚟貼(我係花墟繽紛買,其實花墟繽紛都有好多好嘢執)

如果你有興趣時間, 買template整生日party, 再花少少心思已經好特別。

網站:www.etsy.com (可試搜尋 “birthday party decoration template” 或者你想要嘅party theme template)

親手設計及製造

除咗買之外,我都會試下自己整少少裝飾, 我會係網揾下,自己諗下,然後親手整。

IMG_9776IMG_9811

IMG_9810

沙律一歲生日,主題係森林,我係唔同顔色咭紙用公仔打孔機打洞, 然後貼上沙律由出世到十一個月嘅相,另外多咗嘅顔色紙,我就用打孔機打好多隻動物公仔,然後放枱上做confetti裝飾。

P1010444

沙律兩歲生日,主題係美人魚,我整咗兩個海澡嘅wish tree比大家掛上祝福語。

IMG_8316

雜果一歳生日,主題係彩虹及獨角獸,我整咗一舊雲加七彩彩帶,並掛上雜果由出世到十一個月嘅相,我自己好鐘意!

2)租玩具公司

頭兩次搞生日沙律仍細,所以沒有特別請派對公司,但由於有請小朋友,所以我都揾咗租玩具公司租玩具,好讓小朋友玩得開心。

little kary

第一次租玩具, 好似係朋友介紹。玩具款式唔算特別多,但價錢都唔貴。我都係透過email跟他們聯絡。

Screen Shot 2015-11-01 at 1.17.47 AM

Source: Little Kary Website

IMG_0504 copy

IMG_0481

我租咗波波池,彈彈跳小馬,小朋友枱和櫈(比小朋友填下顔色)

網站:http://gigi.shopping.babysky.hk/m/租玩具

Hong Kong Toy Club

玩具款式較多, 而且有規模d。

Screen Shot 2015-11-01 at 1.20.37 AM

Source: Hong Kong Toy Club Website

P1010415

P1010416

當時租咗波波池, 滑梯鞦韆組合, 車仔, 啱d細個小朋友玩

地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊辦公大樓26樓2611室

電話: 8216 3870

營業時間: 10:00-18:00

網站:http://www.hongkongtoyclub.com

3)到會服務  

沙律兩歲時,我地租咗場地沒有附設食物服務,所以我要揾到會公司。我記得我揾了幾間,但大部份的價錢不便宜。Shamrock相對便宜, 食物都多選擇,又有兒童派對食物, 又可以上網訂購, 所以最後揀咗Shamrock。

Shamrock

Screen Shot 2015-11-01 at 1.30.05 AM

Source: Shamrock Catering Group Website

P1010408

*啫喱和木槺布甸係我自己整, 其他都係Shamrock訂

地址: 香港仔黃竹坑道37號利達中心19樓全層

Screen Shot 2015-11-01 at 1.32.22 AM

電話: 2547 8155

營業時間: 沒有提供

網站:http://www.shamrock.com.hk/home/

4)派對服務公司

沙律三歲時,我覺得佢開始懂事及會同人交流,所以決定請派對服務公司安排遊戲活動比小朋友,某程度上氣氛會被帶動,小朋友和賓客會玩得投入些。

如果你沒有時間,其實好多派對服務公司都提供場地佈置、小禮物、遊戲、攝影等服務。

Party fantasy

Screen Shot 2015-11-01 at 1.35.36 AM

Source: Party Fantasy Website

EW1_5888

EW1_6114

沙律當時三歲, 對互動遊戲有興趣, 亦好投入去玩。

電話: 6117 2810 (Anthony Chu)  

網站:http://fantasy-studio.net/PartyFantasy/

5)生日蛋糕 

由於我幾鐘意外國蛋糕款式,所以我會上網搜尋下相關主題嘅蛋糕款,然後自己再構思,再將我的構思告知蛋糕公司。生日蛋糕公司我都試過好幾間,等我下次再出另一個Blog專門介紹生日蛋糕公司比大家參考下。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s