姊妹情深

最近與朋友傾計時發現朋友跟她的妹妹有很多芥蒂,令姊妹關係不斷惡化。其實我地都覺得佢兩姊妹關係變差唔多唔少都因為佢媽咪一手造成,由於媽咪對兩人的態度不同及不公平,所以令兩姊妹常常面左左。

11753282_1650411491843993_719819267070278230_n

註:相片攝於神户麵包超人博物館(2015年3月),家姐正在教妹妹如何玩。

我都聽過及見過不少父母對子女不公平嘅事件,令兄弟姊妹關係變差。或者係呢一代未必咁嚴重,但仍可能存在。每個子女都係自己親生,但為何有一方會得到不公 平對待?不論哪一個叻d, 哪一個乖d, 大家都不應偏心某一方。曾眼見不受寵愛的一方最後會變成有心理病,這樣是很可惜。

作為媽媽嘅我也受我母親影響,她教我要事事公平,不能偏幫某一方。雖然妹妹年紀輕,但也懂事,所以要一視同仁,雖然妹妹會執家姐嘅東西,但我也會買衣服或 玩具或食物給妹妹,令她不會覺得只有家姐擁有新嘢。另外,每次佢哋鬧交也會一同罰她兩個。此外,我也時常與她們傾訴及灌輸兩姊妹要情深,因為將來父母不在 時她們係最親嘅親人,一定要互相依靠。當初要生兩個小朋友都係想小朋友不會孤獨,所以我時常提醒自己要公平,希望這樣能令佢倆成長後依然是好好的姊妹。

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s