升小學究竟成績重要還是性格重要?

11402786_1643985025819973_7428656335541645973_n

最近與一位媽咪朋友討論關於選擇小學問題,由於佢囡囡今年準備揾小一,所以就問我的經驗如何。

討論中,佢話有一個鄰居嘅女兒成績好好,好聰明,所以佢媽咪說只會選所有一線學校,二線頭都不會揀。最後這位小朋友並沒有得到任何私小及直資學校嘅 offer, 做媽咪當然很擔心。然而,幸運之神亦沒有落於小女孩身上,統一派位並非她媽媽想要的。我的媽咪朋友於是好奇問我究竟學校係揀成績還是性格,其實我也不太懂 得回答,我大女係好健談唔怕醜,個個都話佢interview一定得,最終只有兩間學校接受她(註:不是名校)。當我們還有兩間私小未in時,我們請教了 一位搞教育嘅朋友,佢說好多學校係睇小朋友的表達能力及從遊戲看性格,呢位朋友亦提點咗女兒在表達能力方面如何改善及遊戲時應如何表現。由於自行分配中入 到心儀的,最終亦沒有帶囡囡interview了,所以我不能確認呢位朋友所提點是否有所幫助。

不過,我也見到及聽到一些例子,成績好未必一定有好多offer。其實如果我係老師一定唔係只看成績,我會睇小朋友性格。講真現今叻嘅小朋友好多,但學校 一定會希望學生係一個有修養及有良好品德的,而唔係自以為是及沒有自理能力的。最後我同呢位媽咪朋友講我會覺得性格超出成績,你地又覺得學校會著重邊樣多 D?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s